Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
У Дечјој болници ускоро офталмолошка служба ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 15 март 2019 12:31
Величина слова

Опширније...

Покрајинска влада донела је одлуку о формирању Одељења офталмологије, нове службе у оквиру рада Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.

Циљ ове одлуке је да се деци, која су се до сада лечила на Клиници за офталмологију Клиничког центра Војводине, и у офталмолошким службама здравствених установа у Београду, омогући квалитетна и савремена офталмолошка дијагностика и лечење у оквиру специјализоване здравствене установе која се бави лечењем деце и омладине.

У наредном периоду следи обезбеђивање просторних капацитета и набавка најсавременије опреме за почетак рада ове службе.

 
Покрајинска влада купује возила за дијализу ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 13 март 2019 09:49
Величина слова

Опширније...У свету 850 милиона људи болује од бубрежних болести, а више од четири милиона њих умре од хроничних или акутних болести бубрега. С обзиром на то да су болести које доводе до отказивања бубрежне функције (дијабетес, хипертензија и гојазност) присутне код великог броја пацијената, по броју новооткривених бубрежних болесника, Србија је у самом врху европских земаља.

У нашој земљи се од терминалне бубрежне болести дијализним постпуцима лечи око 6000 пацијената, у 55 дијализних центара. У Војводини постоји 16 центара у којима ову терапију прима око 1500 пацијената.

Без дијализе или транспалатације живот ових пацијената је угрожен. Нажалост, код више од половине оболелих није могућа трансплатација бубрега, а они који су на листи чекања, годинама чекају да добију нови орган. Иако надокнађује само 10 одсто рада бубрега, једина шанса пацијентима је дијализна терапија.

Осим што траје по неколико сати, више пута недељно, многи пацијенти на хемодијализу и путују дуго, јер су центри где могу да приме терапију далеко од места где станују. Зато је, осим здравствених фактора који утичу на болест, пацијентима који болују од бубрежних обољења, смањен и квалитет живота.

У Аутономној покрајини Војводини дијализни центри смештени су Клиничком центру Војводине, девет општих болница и три дома здравља, а већина их ради у две или три смене. Возила за превоз пацијената на дијализу годишње пређу више од три милиона километара.

Покрајинска влада је због тога определила новац за куповину 10 нових возила за превоз пацијената на дијализу. На основу приоритетних потреба за оваквим возилима, а у циљу обезбеђења приступачне и уједначене здравствене заштите свим грађанима Војводине, возила ће бити обезбеђена за домове здравља у Ковину, Апатину, Жабљу, Бачу, Кули, Новом Бечеју, Белој Цркви, Новом Кнежевцу, Сенти и за Општу болницу Кикинда. За ову намену у покрајинском буџету опредељено је 38 милиона динара.
Сутра је Светски дан бубрега, који се ове године обележава под слоганом „Здравље бубрега свима и свуда“ обележиће здравствене установе широм Војводине.

 
СРПСКО РУСКИ ПУЛМОЛОШКИ ДАН ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
субота, 09 март 2019 18:00
Величина слова

Опширније...

 

Покрајински секретар за здравство доц.др Зоран Гојковић отворио је Први национални симпозијум с међународним учешћем “Српско-руски пулмолошки дан”. После дугогогдишње пријатељске сарадње са врхунским руским пулмолозима Институт за плућне болести Војводине и Удружење “Медицина ДМД” из Новог Сада организовали су Први српско-руски пулмолошки симпозијум, који је акредитован одлуком Здравственог савета. Тема овогодишњег, првог симпозијума биле су хроничне опструктивне болести плућа.
Поздрављајући најеминентније руске пулмологе, покрајински секретар за здравство доц.др Зоран Гојковић истакао је да две земље, осим пријатељских односа, имају много тога заједничког, као што су историја, вера и традиција, а оваквим сусретима потврђују и веома успешну сарадњу у области медицине и здравства.

 

 

 

 

Опширније...
 
Интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у покрајинском секретаријату за здравство ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 06 март 2019 10:43
Величина слова

Расписан је интерни конкурс за попуњавање извршилачког радног места у покрајинском секретаријату за здравство, радно место санитарни инспектор у Одељењу за санитарну инспекцију Нови Сад у звању саветник. Садржај конкурса можете видети путем линка или у категорији Конкурси- запослење и преузети образац изјаве.

 
СВЕТСКИ ДАН РЕТКИХ БОЛЕСТИ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 28 фебруар 2019 13:52
Величина слова

Опширније...У Европској унији, ретку болест има 6–8% популације, док у Србији око 450 хиљада особа има неку ретку болест. Процењује се да у свету постоји од 6000 до 8000 различитих ретких болести.
Ове болести су често животно угрожавајуће, хроничне, прогресивне и значајно нарушавају квалитет живота оболелих и њихових породица. Око 80% ретких болести су генетског порекла. Остале су последица инфекција, алергија, утицаја фактора животне средине или су дегенеративне и пролиферативне.
На иницијативу Европске асоцијације удружења оболелих од ретких болести, дванаесту годину за редом, последњег дана фебруара, обележава се Међународни дан ретких болести.
Квалитет живота особа са ретким болестима и њихових породица не зависи само од тежине болести и доступности лечења, већ и од адекватне психосоцијалне и шире друштвене подршке.
Тема овогодишњег Међународног дана ретких болести је превазилажење недостатака у координацији између система здравствене и социјалне заштите.  Акценат се ставља на превођење, са искључиво медицинског домена у систем социјалне заштите на локалном и националном нивоу, нарочито јер се оболели сусрећу са стигматизацијом, изолацијом и дискриминацијом.

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>