Добро дошли на сајт секретаријата за здравство
40 година трансплатације матичних ћелија хематопоезе у Клиничком центру Војводине ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 20 октобар 2017 16:35
Величина слова

Опширније...У Скупштини АП Војводине, данас је свечано облежено 40 година трансплатације матичних ћелија хематопоезе у Клиничком центру Војводине (КЦВ), стручним састанком под називом „Трансплатација матичнх ћелија хематопоезе у Клиничком центру Војводине: искуство, могућности и будућност“.

На Клиници за хематологију КЦВ, 1977.године урађена је трансплатација матичних ћелија хематопоезе, метода која се примењује код малигних и немалигних болести. Од тада до данас, трансплатација матичних ћелија хемопотеозе на Клиници за хематологију стално се развија, како у технолошком смислу, тако и у едукативном аспекту - формирањем оспособљеног и стручног кадра за рутинско спровођење трансплатационе медицине.

Опширније...
 
20. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 19 октобар 2017 10:49
Величина слова

Опширније...20. октобар je Мeђународни дан борбе против остеопорозе, болести која према, мишљењу стручњака, настаје због убрзаног губитка коштаног ткива. Према најновијим истраживањима, број људи код којих је установљена остеопороза услед старења и утицаја разних фактора, међу којима значајно место заузима и начин живота, у наредних 50 година биће удвостручен.

По попису из 2011.године у Војводини од 1,9 милиона становника, њих скоро 760 хиљада су старији од 50 година, од чега је жена преко 418 хиљада, а око 30 осто жена у менопаузи има остеопорозу.

Како би подигли остеопорозу у видно поље свих лекара које у свакодневном раду ова проблематика дотиче и омогућили да што већи број пацијената буде информисан на ту тему, у Новом Саду ( Велика сала Конгресног центра Мастер) организовано је дводневно обележавање Дана борбе против остеопорозе. Први дан, 19. октобар предвиђен је за низ стручних предавања, а дан касније, 20. октобар  едукативно предавање за пацијенте, у виду радионица.

Опширније...
 
16. октобар – Светски дан хране – „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни развој ̋ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 16 октобар 2017 08:52
Величина слова

Опширније...Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У складу са овим датумом, месец октобар је проглашен за Месец правилне исхране.

Ове године Светски дан хране, обележава се под слоганом: „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни  развој” апелујући на један од највећих проблема данашњице – миграције становништва.

Глад, сиромаштво и екстремне временске прилике као последица климатских промена су такође фактори који доприносе појави миграције становништва. У 2015. години у свету је било 244 милиона миграната, што представља повећање од 40% од 2000. године до данас. Овај број укључује 150 милиона људи који мигрирају због посла.

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Следећа > Крај >>