У Војводини почео са радом покретни мамограф ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 01 јул 2019 12:15
Величина слова

 

У Србији свака дванаеста жена оболи од тумора дојке. То је најчешћи узрок превремене смрти жена код нас. Сваке године од ове болести умре 1600 жена, а региструје се око 4600 новооболелих. Сваки тумор откривен на време је излечив, а најзначајнија метода у раном откривању тумора дојке је мамографија.

Зато је Покрајинска влада покренула пројекат „Прва мамографија“, чији је циљ да се женама у сеоским срединама снимање покретним мамографом омогући бесплатно, без упута, без заказивања и без здравствене књижице.

 

 

 

 


 

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић обишао је село Вишњићево у општини Шид, где је покретни мамограф званично почео да ради и нагласио да га радује чињеница што се у овом малом месту за снимање мамографом пријавило чак 220 жена, а у Адашевцима где је покретном мамографу следећа станица, њих 190.

Наша жеља је, како је рекао секретар Гојковић, да се што више жена старијих од 40 година одазове на овај значајан дијагностички преглед.

 

 
 

Покретни мамограф ће обићи средине које су најудаљеније од здравствених центара у којима се може обавити ово снимање, како би се женама омогућило да преглед обаве у свом месту, а планирано је да се до краја године пројекат реализује у 11 општина у Војводини.

Пројекат „Прва мамографија“ се реализује у координацији сa домовима здравља, тако што здравствени радници прво организују предавања за жене, на којима их информишу о значају мамографије, као и о обавези коју имају према свом здрављу и ризицима од болести.