АП Војводина и Мађарска почињу сарадњу у области здравства ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 22 јануар 2020 14:28
Величина слова

 

Покрајинска влада и Министарство људских ресурса Мађарске данас су у Сегедину потписали Протокол о сарадњи у области здравства. Република Србија и Мађарска већ су озваничиле своју сарадњу, а сада се томе прикључила и Аутономна покрајина Војводина.

Након интензивних састанака представници двеју земаља формално су потврдили будућу сарадњу у реализацији и решавању обостраних изазова у хируршким процедурама, лечењу онколошких болести и кардиоваскуларних обољења, размени искустава у области донирања и трансплантације органа, као и у лечењу ретких болести.

 

 

 

 

Протокол је у име Покрајинске владе потписао покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић, који је нагласио да овај документ предвиђа и размену најбоље праксе и информација у вези са законодавством, стратегијама, програмима и плановима националних и регионалних власти у области унапређивања примарне неге, а посебан аспект будуће сарадње биће међусобна размена искустава лекара и специјалиста Мађарске и АП Војводине.

 


 

 

Подршку потписивању протокола, својим присуством дао је и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, за кога је приликом потписивања наглашено да је дао и велики допринос унапређењу односа АП Војводине и Мађарске, као и зближавању два народа. Потписивању су присуствовали и представници више здравствених и научних институција, са ректорима универзитета у Новом Саду и Сегедину на челу.