Међународни дан медицинских сестара и здравствених техничара ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 11 мај 2017 10:31
Величина слова

По дефиницији СЗО – професионално подручје рада медицинских сестара је у пружању помоћи појединцу, групи или заједници када њима недостаје снага, воља или знање.

У знак сећања на рођење Флоренс Најтингејл (Florence Nightingale, 12. мај 1820. Фиренца – 13. август 1910. Лондон), енглеске болничарке и зачетнице модерног сестринства, која је отворила прву школу за болничарке и половином XIX века иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника, у целом свету обележава се 12. мај као Дан посвећен медицинским сестрама и здравственим техничарима.

То је један од најзначајнијих догађаја на подручју сестринске професије. Из свеобухватног и богатог искуства Флоренс Најтингејл на тему личних питања здравља, заступан је став да све сестре требају стално да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу.  Тај приступ назван је „Здравље сестринства“.

Према подацима Коморе медицинских сестара и техничара Србије у Војводини има укупно лиценцираних за рад 25.515 медицинских сестара и техничара.

 

Ове године, од стране Покрајинског секретаријата за здравство, основана је и Комисија за унапређење квалитета рада медицинских сестара и здравствених техничара на територији АПВ, састављена од високо образованих медицинских сестара са територије АПВ чији је задатак да сагледа структуру и потребе здравствене службе на територији АПВ и предложи мере за унапређење квалитета рада медицинских сестара, као и да прати и проучава проблеме везане за стручно усавршавање, и предложи мере за њихово превазилажење. То је први пут да је формирана једна оваква комисија.

Професионалност, добра организованост, посвећеност, знање, емпатија, свест о одговорности коју носе брига и старање за људски живот, основни су захтеви овог занимања. Медицинске сестре, спремне су да своју професију подигну на виши ниво, да пацијенте подстакну на активно учење, мотивацију и вештину очувања здравља током читавог њиховог живота.

Покрајински секретаријат за здравство, свим медицинским сестрама и здравственим техничарима у Војводини и Србији честита њихов Међународни празник - 12.мај и да са поносом носе на својим реверима бело срце, симбол који су прихватиле све сестре света, означавајући брижност, знање и хуманост који су испреплетани у деловању и духовности сестринске неге.