Обележен Светски дан срца - промоција и контрола здравља ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 29 септембар 2017 13:38
Величина слова

Значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвих судова у фокусу је Светског дана срца, који је данас обележен низом манифестација и у здравственим установама на територији АПВ, уз подршку Покрајинског секретаријата за здравство као суорганизатора.

По први пут је, у обележавању Светског дана срца, учешће узела и једна терцијарна установа - Институт за кардиоваскуларне болести Војводине. У сарадњи са екипом Института за јавно здравље Војводине, као и Домом здравља Нови Сад, у холу Спенс – а, екипе лекара и медицинских сестара организовале су активности мерења шећера, висине крвног притиска, телесне тежине, као и израчунавања БМИ и ЕКГ мониторинга.

Лекари и медицинске сестре Института за кардиоваскуларне болести Војводине организовали су превентивне прегледе и едукацију о значају одржавања здравља срца и у Месној заједници у Каћу.

 

Са својим активностима, обележавању Светског дана срца, придружили су се и Завод за здравствену заштиту студената Нови Сад, Покрајински Црвени крст, Медицинска школа „7.април“, као и институти, заводи за јавно здравље, опште болнице и регионалне подружнице Удружења кардиолога Србије, у више градова Србије.

У знак подршке обележавању Светског дана срца и скретању пажње као упозорења на учесталост болести срца и крвних судова, зграда Покрајинске владе ће, до 2. октобра, бити осветљена црвеном бојом.