10. октобар, Светски дан менталног здравља ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 10 октобар 2017 13:19
Величина слова

Светска федерација за ментално здравље (World federation for mentalhealth) ове године слави 25 година обележавања Светског дана менталног здравља, као дана када на глобалном нивоу ширимо знање, свест и залажемо се са боље ментално здравље.

Овогодишња тема Светског дана менталног здравља  је ментално здравље на радном месту, и усмерена је ка промоцији стварања услова доброг здравља на радном месту као окружењу  у коме запослени и послодавци активно доприносе радном окружењу унапређењем и заштитом здравља и развијањем позитивних аспеката посла. Ментално здравље истиче се као кључна основа здравља радног становништва.

Важност бриге о другима, односно развијање емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима представљају основу животног благостања људи у оквиру једне заједнице, те ментално здравље зато треба да промовише активности и стратегије тзв. „mental – health friendly“  радног места уз оснаживање протективних механизама, изградњу социјалних детерминанти здравља градећи мултисекторска партнерства са свим чиниоцима који учествују у томе.