Светски дан вида - не чекајте – прегледајте вид ! ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 12 октобар 2017 08:54

Светски дан вида сваке године  обележава се  другог четвртка у октобру,  са циљем да се подигне свест грађана о глобалном проблему слепоће  и слабовидости, као и рехабилитацији слепих особа.
Важност очувања вида оно је на шта Светска здравствена организација жели да се упозори, јер се, како наводи,  80% болести ока може спречити.

Поводом обележавања Светског дана вида, лекари Клинике за очне болести Клиничког центра Војводине 12. октобра 2017. године од 15 do 18 часова, вршиће прегледе за све грађане Новог Сада који желе да дођу и провере свој вид у специјалистичкој Поликлиници КЦВ (сутерен очно одељење).

 

Рутински офтамолошки преглед једном годишње,  не само да ће искључити опасне очне болести (глауком, макуларну дегенерацију, болести циркулације ока...), већ ће дати увид у опште стање и здравље организма.

Често су офтамолози први који на основу промена на очима препознају одређене системске болести организма (повишен крвни притисак, шећерну болест, склерозу, болести бубрега, неуролошке болести, мултиплу склерозу...). Неке од наведених болести карaктерише повремени губитак видне оштрине или сужење видног поља, а код неких болести (шећерна болест, бубрежне болести итд.) оштећења очне позадине могу бити трајна.

Зато се препоручује не чекати поремећај – него практиковати рутинске контролне прегледе очију што би требало постати део опште бриге за здравље.