24.октобар - пинк октобар – месец борбе против рака дојке ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 24 октобар 2017 12:48
Величина слова

Октобар месец посвећен је борби против рака дојке и широм света обележава се низом манифестација  како би се подигла свест о значају превенције и раног откривања рака дојке, као и пружила подршка женама које су се већ суочиле са овом болешћу.

Тим поводом, а у циљу обележавања 24. октобра -  Светског дана борбе против рака дојке, удружење „Асоцијација за унапређење здравља Нови Сад“ одржаће данас трибину „Живот без ризика“, у просторијама Високе школе струковних студија за образовање васпитача, са почетком у 18 часова.

Циљ обележавања Међународног месеца борбе против рака дојке јесте подстаћи жене да се редовно јављају на превентивне прегледе, јер је то најбољи начин да се болест дијагностикује на време, а самим тим  повећа и степен излечења.

Више од 90 одсто болесница с раком дојке може се излечити ако се дијагноза постави у почетним стадијуму и исправно лечи.  Када је рак ограничен само на дојку, стопа петогодишњег преживљавања је 95 одсто.

Према доступним подацима, ширење свести о превенцији, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, реаговање на уочену промену на дојкама, као  и променом начина живота - здрав живот који подразумева  избегавање стреса, здраву исхрану  и бављење физичким активностима, код 25 – 33 одсто жена може да се превенира рак дојке.
Највећи број смртних случајева, када је реч о раку дојке, бележи се у земљама у развоју и то као последица касног јављања.  У Србији, сваке године има четири хиљаде новооболелих жена.

Када се рак дојке открије на време, 9 од 10 жена буде излечено!

ПОДСЕЋАМО да свака жена треба да обавља самопреглед  дојки сваког месеца и да започне са редовним мамографским прегледима од  педесете године живота