Свети Врачи – лекарска слава ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 13 новембар 2017 11:51
Величина слова

Свети Козма и Дамјан, 14. новембар је дан када се обележава, у народу позната еснафска слава лекара – Свети Врачи. Свети Козма и Дамјан се сматрају заштитницима лекарске професије, тако да га прослављају бројне здравствене установе.

Поводом обележавања празника Светих Козме и Дамјана, покрајински секретаријат за здравство свим лекарима, медицинском и немедицинском особљу у свим здравственим установама широм Србије, честита славу уз жељу да, упркос бројним тешкоћама, буду поносни на привилегију да се баве овом хуманом професијом, јер хуманост, брига, емпатија, ангажованост здравствених радника никада нису изостали у жељи да се очува здравље пацијента и сачува људски живот.

 

Према предању, светитељи су помагали и лечили не тражећи за узврат ништа „ради добитка и богаћења“, већ „Бога ради“, па су у народу познати као свети Безсребреници.

Светитељи Козма и Дамјан  представљају се на иконама и фрескама у средњовековној одећи, с ковчежићима у којима су носили лекове. Једна од напознатијих фресака с ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој патријаршији, изнад саркофага архиепископа Данила Другог.