Светски дан борбе против шећерне болести ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 14 новембар 2017 12:40
Величина слова


“Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност”

Светски дан борбе против шећерне болести се обележава 14. новембра. Обележавамо га и у нашој земљи, и користимо посебну прилику да се скрене пажња и интересовање јавности пре свега на могућност примарне превенције ове болести, као и на сложеност њених здравствених и социјалних последица. Поражавајућа чињеница је да се у нашој земљи 97% средстава троши на лечење болести, а само 3% на превенцију.

Ове године Светски дан дијабетеса обележава се под слоганом „Жене и дијабетес – наше право на здраву будућност”. Кампања је намењена свим женама у ризику да оболе или оболелим од дијабетеса. Промовисаће значај приступачне и једнаке доступности неопходним лековима и едукацији самоконтоле дијабетеса.

Поводом обележавања Светског дана борбе против шећерне болести, 15. новембра 2017. године еминентни стручњаци Клиничког центра Војводине организоваће симпозијум на тему Терапија типа 2 дијабетеса: Савремена инсулинска терапија у фокусу.

Правилна исхрана, дозирана физичка активност, контрола стреса, живот без дуванског дима представљају основне предуслове пре свега примарне, а потом и секундарне превенције ове болести.