Национални дан без дуванског дима – 31. јануар ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 31 јануар 2018 13:33
Величина слова

Ове године, Национални дан без дуванског дима обележава под слоганом „Одрасли пуше и мене гуше“.

Активности у оквиру обележавања Националног дана без дуванског дима упозоравају јавност на штетне ефекте употребе дувана, као и излагања дуванском диму.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од акутних и хроничних упала доњих респираторних путева, инфекција средњег уха и умају чешће астматичне нападе који су јачег интензитета.

Светска здравствена организација указује на то да више од 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, од чега је 890 000 смртних случајева повезано са изложеношћу дуванском диму,а не директном употребом дувана.

Изложеност дуванском диму узрокује бројне озбиљне болести као што су рак плућа, инфаркт срца, мождани удар, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.

Заштита становништва од изложености дуванском диму усвајањем и применом закона, једна је од мера контроле дувана предвиђена Оквирном конвенцијом о контроли дувана Светске здравствене организације. Србија је ову конвенцију ратификовала 2006.године.

И ове године, здравствене установе на територији Војводине, разним активностима, где ће бити речи о штетности пушења, превенцији  и о одвикавању , обележиће Национални дан без дуванског дима.