"Ми моземо. Ја могу"- Светски дан борбе против рака ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
недеља, 04 фебруар 2018 14:33
Величина слова

Светска здравствена организација са Међународним удружењем за борбу против рака 4. фебруара обележава Светски дан борбе против рака. Ове године завршава се трогодишња кампања под слоганом "Ми можемо, ја могу" којом се подсећа да појединац и заједница могу да допринесу смањењу оптерећења овом болесцу.

У Србији, која припада групи средње развијених земаља, према подацима Института за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут", сваке године у просеку се дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака живот изгуби више од 20.000 људи.

Мушкарци у нашој средини највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате. Код жена малигни процес је најчешће локализован на дојци, дебелом цреву, плућима и грлићу материце, који су и најчешће узрок смртног исхода од рака код жена на нашим просторима.

Чак 40 одсто малигних болести се може избећи једноставним превентивним мерама као што су престанак пушења, одржавање оптималне телесне тежине, умерена физичка активност, ограничено конзумирање алкохола, избегавање сувишног излагања сунцу, као и превенција инфекција које се могу довести у везу са настанком малигних болести.

У Србији су крајем 2012. године донети национални програми за скрининг рака грлића материце, рака дојке и колоректалног рака, чији је циљ смањење оболевања и умирања од наведених локализација малигних тумора.

Поводом обележавања Светског дана борбе против рака, Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић Батут" са мрежом института и завода за јавно здравље планира реализацију промотивно едукативних активности у вези са превенцијом малигних болести становништва Србије, укључујући и промоцију здравих стилова зивота.