15. фебруар - Светски дан деце оболеле од рака ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 13 фебруар 2018 14:53
Величина слова

Од свих болести у дечијем добу и адолесценцији, рак је први узрочник смрти. Сваког дана у Србији једно дете оболи, а сваке недеље једно дете изгуби битку са овом опаком болешћу.
Охрабрује чињеница да је рак код деце излечив у 70 одсто случајева, ако се дијагностикује на време и правовремено лечи. У Србији се од рака годишње лечи око 500 деце. Најчешће малигно обољење код деце је акутна леукемија, где је и проценат излечења највећи - око 80 одсто.

Службе педијатрије при општим болницама на територији Војводине, планирају реализацију промотивно едукативних активности који имају за циљ већу видљивост проблема малигних обољења код деце и подизање већег сензибилитета друштвене заједнице за ово питање.

Поводом обележавања Светског дана деце оболеле од рака, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине уприличиће дружење деце Одељења онкологије са кловном Жељком Весељком,а уједно одржати и радионицу прављења златне траке – симбола подизања свести и мобилисања веће пажње јавности на смањење смртности код деце.

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака НУРДОР, обележиће, и ове године, 15. фебруар-Светски дан деце оболеле од рака, низом хуманитарних скупова у више од 40 градова и општина међу којима је и Нови Сад. Централни догађај је масовно пуштање зелених балона тачно у 13 часова, у част деце која се управо боре и у помен малишана који су битку против рака изгубили.