Светска недеља борбе против глаукома ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 07 март 2018 13:33
Величина слова

У циљу подизања свести о озбиљности глаукома и важности раног откривања и лечења, у свим општим болницама на територији АП Војводине, биће организована и обележена Светска недеља борбе против глаукома, у периоду од 11. марта до 17. марта 2018.године.

Поводом обележавања Светске недеља борбе против глаукома, лекари Клинике за очне болести Клиничког центра Војводине 12. марта 2018. године од 12х до 18х, вршиће проверу интраокуларног (очног) притиска свим заинтресованим грађанима који желе да дођу и провере исти у специјалистичкој Поликлиници КЦВ (сутерен, офтамолошка  амбуланта).

 

Глауком је болест која се сматра другим узрочником слепила у свету и доводи до неповратног губитка вида обично без упозоравајућих симптома све до одмаклог стадијума болести.

У развијеним земљама око 50 одсто људи не зна да је оболело од глаукома, док је у земљама у развоју тај проценат око 90 одсто.
Глауком је спора, хронична болест која траје деценијама,и ако се открије на време и лечи на одговарајући начин неће довести до најтеже компликације – губитка вида.

Не постоји посебан ниво повишеног очног притиска који може да изазове глауком, нити постоји низак ниво очног притиска који неће да изазове глауком. Решење лежи у раној дијагнози глаукома и превенцији губитка вида.