20. март – Национални дан борбе против рака дојке ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 16 март 2018 12:38
Величина слова

Према календару јавног здравља 20. март се обележава као Национални дан борбе против рака дојке. Циљ кампање је боља информисаност јавности о важности превенције и раног откривања рака дојке, важности едукације и редовних лекарских прегледа у борби против рака дојке који погађа велики број жена у Србији (годишње оболи око 4000 жена, а око 1600 жена изгуби битку са овом болешћу).

У просеку се, у Србији , годишње дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умире више од 20.000 људи.
Рак дојке је водећа малигна болест код жена како у развијеним, тако и у земљама у развоју. Највећи број умрлих од рака дојке јавља се у земљама у развоју због дијагностификовања рака дојке у касној фази, углавном због недостатка свести о потреби раног откривања.

На територији АП Војводине, сваке године од рака дојке оболи више од 1000 жена, тачније четвртина свих тумора код жена је управо рак дојке (23,7 одсто за 2016. годину).

Према доступним подацима, ширење свести о превенцији, а превенција подразумева редовне самопрегледе, редовне прегледе код лекара, промене начина живота - здрав живот који подразумева избегавање стреса, здраву исхрану и бављење физичким активностима, код 25 – 33 одсто жена може да се превенира рак дојке.

Зато ПОДСЕЋАМО да свака жена треба да обавља самопреглед дојки сваког месеца и да започне са редовним мамографским прегледима од педесете године живота.

Поводом Националног дана борбе против рака дојке, Клинички центар Војводине, као и све опште болнице на територији АП Војводине, у уторак 20. марта 2018. године у периоду од 13:00 до 19:00 часова вршиће бесплатне мамографске прегледе свим заинтресованим женама старости преко 50 година (без заказивања и упута).

У знак подршке борби против ове врсте рака, зграда Покрајинске владе ће у периоду од 19. марта до 23. марта бити осветљена розе (пинк) бојом.