Међународни дан бабица - срећна породица је кључ за будућност ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 04 мај 2018 12:17
Величина слова

 

Занимање бабица, жена које бебе дочекују са осмехом, један је од најлепших, најодговорнијих и најхуманијих позива. Свој празник, 5. мај, који се обележава од 1992. године већина њих ће провести радно.

Године 1900. у Берлину је одржана конференција којој је присуствовало преко 1.000 бабица. Деветнаест година касније група бабица из Европе иницирала је формирање Интернационалне конфедерације бабица (ICM).

Од тада па до данас, бабице  имају директно учешће у развојним циљевима, унапређењу здравља мајке, смањењу смртности деце, сузбијању ХИВ/АИДС, маларије и других болести. Због тога се на Међународни дан бабица подсећа на њихов значај за изградњу бољег здравља и ојачавању породице и заједнице.

У свим општим болницама на територији АП Војводине, по Службама/Одељењима  гинекологије са акушерством, кроз раличите активности, бабице и лекари подсетиће на важност бабица у животу једне труднице, од првог дана трудноће до после порођаја. Кроз едукацију, стручне скупове, поделу поклон пакета новорођеним бебама, установе ће на различите начине обележити дан посвећен женама које помажу изградњу здраве породице.