Међународни дан медицинских сестара и здравствених техничара -12. мај ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 10 мај 2018 09:41
Величина слова

У знак сећања на рођење Флоренс Најтингејл, енглеске болничарке и зачетнице модерног сестринства, која је отворила прву школу за болничарке половином XIX века, у целом свету обележава се 12.мај, као дан посвећен медицинским сестрама и здравственим техничарима.

Флоренс Најтингејл иницирала је улазак професионално образованих жена у здравствену негу болесника и заступала је став да све сестре треба стално да одржавају и унапређују своју ефикасност, снагу, саосећајност и брижну праксу.

 

У свим здравственим установама чији је оснивач АП Војводина, Међународни дан сестринства обележиће се разним семинарима, едукативним радионицама¸ свечаним скуповима и академијама на којима ће истакнутим појединцима бити уручена признања/повеље за посвећеност, професионалност и одговорност коју носи брига за људски живот.

Покрајински секретаријат за здравство свим медицинским сестрама и здравственим техничарима у Војводини и Србији честита њихов међународни празник. С поносом нека носе на својим реверима бело срце, симбол који су прихватиле све сестре света, а који означава брижност, знање и хуманост, испреплетане у деловању и духовности сестринске неге.