Светски дан хипертензије ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
среда, 16 мај 2018 12:14
Величина слова

У Србији скоро половина одраслог становништва пати од хипертензије, односно високог крвног притиска, од чега је 50 одсто мушкараца и 43 одсто жена. Последње три деценије широм света порастао је број особа с хипертензијом и са 600 милиона повећао се на чак милијарду оболелих, а предвиђа се да ће до 2025. године тај број бити око 1,5 милијарди.

Процене су да ће учесталост хипертензије порасти за 24 одсто. Хипертензија је код одраслог станивништва у свету  заступљена 40 одсто, а после 60.године живота свака друга особа има висок крвни притисак па је код људи старијих од 80.година хипертензија заступљена чак и до 80 одсто.

Србија спада у групу земаља са високом учесталошћу хипертензије међу одраслим становништвом. Хипертензија је сама по себи болест, али је и фактор ризика за настанак многих болести, а на првом месту кардиоваскуларних болести. На појаву ове болести утичу многи фактори, као што су присуство хипертензије код једног или оба родитеља, прекомерни унос соли, алкохола и шећера, гојазност, атероклероза, недовољна физичка активност, повећање вредности у крви и поједини поремећаји личности.

У здравственим установама широм Војводине Светски дан хипертензије биће обележен различитим акцијама превентивих прегледа, мерењима крвног притиска и  едукацијама о превенцији хипертензије.