„Дуван слама срца“ – Светски дан без дуванског дима - 31. мај ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 31 мај 2018 12:53
Величина слова

Због кардиоваскуларних болести умире више људи него од било које друге болести, а 12% смртних случајева изазваних кардиоваскуларним болестима настаје због употребе дувана и изложености дуванском диму.

Дуван је други водећи фактор ризика за кардиоваскуларне болести, одмах иза повишеног крвног притиска. Глобална епидемија дувана усмрти преко седам милиона људи сваке године, а од тога скоро 900.000 непушача умре због изложености дуванском диму.  У Србији се , према последњим подацима показало да је међу одраслим становништвом скоро сваки други мушкарац (45%) и свака трећа жена (33%) пушач, при чему је већи проценат пушача међу млађим старосним групама.

 

Болести срца, крвих судова и можданог удара, водећи су узрок смртности на свету. Указати на повезаност између дувана и ових болести, један је од основних циљева овогодишњег обележавања Светског дана без дувана и кампање под називом „Дуван и болести срца и крвин судова“.

Поводом обележавања 31. маја, Светског дана без дуванског дима, у здравственим установама широм Војводине планиране су активности на промоцији здравог начина живота и наглашавању штетности дуванског дима по здравље становништва, како би се повећала свест о утицају употребе дувана и изложености дуванском диму на кардиоваскуларни систем.