Вести
20. октобар – Светски дан борбе против остеопорозе ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 19 октобар 2017 10:49

Опширније...20. октобар je Мeђународни дан борбе против остеопорозе, болести која према, мишљењу стручњака, настаје због убрзаног губитка коштаног ткива. Према најновијим истраживањима, број људи код којих је установљена остеопороза услед старења и утицаја разних фактора, међу којима значајно место заузима и начин живота, у наредних 50 година биће удвостручен.

По попису из 2011.године у Војводини од 1,9 милиона становника, њих скоро 760 хиљада су старији од 50 година, од чега је жена преко 418 хиљада, а око 30 осто жена у менопаузи има остеопорозу.

Како би подигли остеопорозу у видно поље свих лекара које у свакодневном раду ова проблематика дотиче и омогућили да што већи број пацијената буде информисан на ту тему, у Новом Саду ( Велика сала Конгресног центра Мастер) организовано је дводневно обележавање Дана борбе против остеопорозе. Први дан, 19. октобар предвиђен је за низ стручних предавања, а дан касније, 20. октобар  едукативно предавање за пацијенте, у виду радионица.

Опширније...
 
16. октобар – Светски дан хране – „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни развој ̋ ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 16 октобар 2017 08:52

Опширније...Организација за храну и пољопривреду (FAO) обележава сваке године 16. октобар – Светски дан хране, дан када је ова организација и основана 1945. године. У складу са овим датумом, месец октобар је проглашен за Месец правилне исхране.

Ове године Светски дан хране, обележава се под слоганом: „Променимо будућност миграција – унапредимо безбедност хране и пољопривредни  развој” апелујући на један од највећих проблема данашњице – миграције становништва.

Глад, сиромаштво и екстремне временске прилике као последица климатских промена су такође фактори који доприносе појави миграције становништва. У 2015. години у свету је било 244 милиона миграната, што представља повећање од 40% од 2000. године до данас. Овај број укључује 150 милиона људи који мигрирају због посла.

Опширније...
 
10. октобар, Светски дан менталног здравља ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 10 октобар 2017 13:19

Светска федерација за ментално здравље (World federation for mentalhealth) ове године слави 25 година обележавања Светског дана менталног здравља, као дана када на глобалном нивоу ширимо знање, свест и залажемо се са боље ментално здравље.

Овогодишња тема Светског дана менталног здравља  је ментално здравље на радном месту, и усмерена је ка промоцији стварања услова доброг здравља на радном месту као окружењу  у коме запослени и послодавци активно доприносе радном окружењу унапређењем и заштитом здравља и развијањем позитивних аспеката посла. Ментално здравље истиче се као кључна основа здравља радног становништва.

Важност бриге о другима, односно развијање емпатије, складних, солидарних и хуманих односа међу људима представљају основу животног благостања људи у оквиру једне заједнице, те ментално здравље зато треба да промовише активности и стратегије тзв. „mental – health friendly“  радног места уз оснаживање протективних механизама, изградњу социјалних детерминанти здравља градећи мултисекторска партнерства са свим чиниоцима који учествују у томе.

 
Обележен Светски дан срца - промоција и контрола здравља ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 29 септембар 2017 13:38

Опширније...

Значај превенције и контроле фактора ризика за настанак болести срца и крвих судова у фокусу је Светског дана срца, који је данас обележен низом манифестација и у здравственим установама на територији АПВ, уз подршку Покрајинског секретаријата за здравство као суорганизатора.

Опширније...По први пут је, у обележавању Светског дана срца, учешће узела и једна терцијарна установа - Институт за кардиоваскуларне болести Војводине. У сарадњи са екипом Института за јавно здравље Војводине, као и Домом здравља Нови Сад, у холу Спенс – а, екипе лекара и медицинских сестара организовале су активности мерења шећера, висине крвног притиска, телесне тежине, као и израчунавања БМИ и ЕКГ мониторинга.

Лекари и медицинске сестре Института за кардиоваскуларне болести Војводине организовали су превентивне прегледе и едукацију о значају одржавања здравља срца и у Месној заједници у Каћу.

 

Опширније...
 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>