Вести
25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 24 новембар 2017 14:15

Опширније...У знак сећања на сестре Мирабел из Доминиканске Републике, које је брутално убио диктатор Рафаел Трухиљо, 1999. године, Уједињене Нације су резолуцијом 54/134 службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Према статистичким подацима свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља, било физичког, сексуалног, психолошког или економског, а насиље често остаје „невидљиво“ све док се не деси трагичан исход.

У оквиру пројекта ПС за здравство „Заустави-заштити-помози-Снажнији институционални одговор на родно-засновано насиље у АП Војводини“, предвиђено је оснивање седам пилот центара за жртве сексуалног насиља. У првој фази пројекта, крајем 2016.године, основана су прва два пилот центра у АП Војводини - у Општој болници „Др Ђорђе Јоановић“ у Зрењанину и на Клиници за гинекологију и акушертсво у КЦВ у Новом Саду.

Опширније...
 
Бољи услови за лечење најмлађих грађана Војводине ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
четвртак, 23 новембар 2017 14:30

Опширније...Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић, посетио је данас Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, где је након 50 година, од када датира зграда Института, на Клиници за дечију хирургију, први пут извршена замена спољне и унутрашње столарије, зидних и подних облога, као и инсталационе мреже, средствима која је обезбедила Покрајинска влада.

У току су идентични радови и на Клиници за педијатрију који, како је предвиђено, треба да буду завршени у наредних месец дана.

 

Опширније...
 
Светски дан детета ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
понедељак, 20 новембар 2017 11:09

Опширније...Светски дан детета, установљен од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1954.године, међународни је догађај који се слави 20.новембра, са циљем да промовише међусобну интеракцију и разумевање међу децом у свету.

На данашњу дан обележава се годишљица Конвенције о правила детета и указује да сва деца имају права из ове Конвенције, без обзира на то ко су, где живе, којим језиком говоре, да ли су сиромашни или богати, којој религији или култури припадају, да ли имају неку сметњу или инвалидитет.

Поводом обележавања Светског дана детета, бројне здравствене установе на територији Војводине одржаће пригодне свечаности, у виду радионица и представа за децу, како би се и на тај начин скренула пажња јавности на обавезе друштва према деци, као и на актуелне проблеме са којима се деца суочавају.

Опширније...
 
Светски дан превремено рођених беба – мали хероји! ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
петак, 17 новембар 2017 13:54

Опширније...Дан 17. новембар обележава се као Светски дан превремено рођених беба, почев од 2011. године, када је званично  уврштен у календар СЗО –Светске здравствене организације (WHO) као дан подизања свести о свим изазовима са којима се сусреће недоношче, о информисању о једноставним, а делотворним решењима и о саосећању за чланове породице превремено рођене деце.
У свету је учесталост превремог порођаја око 10 одсто, а у Србији 6,8 одсто што говори у прилог томе да је то значајан здравствени проблем због чега инвестирање у превенцију превременог порођаја треба да буде приоритетан и континуирани задатак.
Увиђајући значај овог проблема лекари Опште болнице Суботица, обележиће данашњи дан гостовањем на локалним медијима, где ће указати на значај бриге о превремено рођеној деци.


 

 
<< Почетак < Претходна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следећа > Крај >>