Покрајинска влада још интензивније у борби против рака дојке

У свету на свака три минута једна жена оболи од рака дојке, а у Србији ће свака 12. жена током живота оболети од те тешке болести.

На организован скрининг мамографијом, који се годинама спроводи код жена старости од 50 до 69 година, још увек се врло мало њих одазива, па се здравственим установама јављају углавном тек кад тумор узнапредује.

Због недоступности мамографије, превасходно у војвођанским руралним подручјима, Покрајинска влада је ове године купила покретни мамограф. Циљ пројекта је био да се женама у сеоским срединама омогући бесплатно снимање покретним мамографом, без упута и без здравствене књижице.

За три месеца у три општине прегледане су 1402 жене, а њих 75% изјавило је да су први пут биле на мамографији. Нажалост, код 10 жена потврђен је карцином дојке и код њих је већ започето лечење.

Због тога је Покрајинска влада за следећу годину предвидела куповину још једног покретног мамографа, с циљем да се што већем броју жена које имају преко 40 година омогући овај важан дијагностички преглед.
У знак подршке, а у сусрет Светском дану борбе против рака дојке, од којег у нашој земљи годишње умре 1600 жена, зграда Покрајинске владе осветљена је ружичастом бојом.