Саопштење

Покрајински секретаријат за здравство је заједно са другим државним органима и здравственим институцијама спровео све поступке и мере у циљу утврђивања чињеничног стања и свеобухватне стручне и научне експертизе нежељеног догађаја изазваног преносом ХИВ вируса путем трансфузије крви особи старије животне доби женског пола.
Пацијенткиња је у краћем временском периоду, након трансфузије крви, преминула од последица тешке основне болести, од које је лечена.
О свим аспектима лечења пацијенткиње, као и о компликацијама које су настале, али нису битно утицале на крајњи исход лечења, најближа родбина пацијенткиње је детаљно и стручно обавештена.
Овакви нежељени догађаји, иако у изузетно малом броју, нажалост, дешавају се свуда у свету, тако да и наша здравствена служба није имуна на такве ситуације.
Сви надлежни државни органи активно учествују у овом процесу и на располагању су за сваку врсту помоћи и сарадње, са молбом да се из пијетета и поштовања, како према породици преминуле, тако и према великом броју добровољних давалаца крви на којима почива трансфузиолошка служба Србије, учини напор да се спречи и онемогући сваки вид злоупотребе информација.

Саопштење Покрајинског секретаријата за здравство.

Нови Сад , 12. децемб