Војвођански пример добре праксе представљен у Тирани ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 15 октобар 2019 12:55
Величина слова

 

Центри за жртве сексуалног насиља, који су успостављени на територији АП Војводине у оквиру пројекта „Заустави-заштити-помози“ Покрајинског секретаријата за здравство у 2016. и 2017. години истакнути су као пример добре праксе у Србији, на недавно одржаном Регионалном форуму за промоцију Истанбулске конвенције у Тирани.

Према резултатима истраживања и мапирања услуга сексуалног насиља на Западном Балкану и у Турској спроведеног у оквиру програма „Интегрисане политике, инклузивна партнерства“, постоји „озбиљан недостатак услуга за жртве сексуалног насиља у региону.

 

 

 

У нашој земљи су идентификоване неке врсте специјализованих служби за сексуално насиље, које се често слабо спроводе због недостатка финансијских средстава и подршке владе.
Зато су, међу панелистима, били и представници Републике Србије и Покрајинског секретаријата за здравство који су учесницима представили резултате и напоре који се перманентно предузимају како би се обезбедила заштита жртава од родно-заснованог и сексуалног насиља у нашој земљи.
Регионални форум „Интегрисане политике, инклузивна партнерства“ посвећен је пре свега унапређењу међусекторске сарадње за интегрисани одговор на насиље над женама на регионалном, националном и локалном нивоу. Такође, у фокусу форума јесте и побољшање примене одредаба међународне заједнице које се односе на сексуално насиље на подручју западног Балкана и Турске.

Форум је сазван од стране УН-а, Европске уније, Савета Европе и Владе Албаније, а одржан у оквиру регионалног програма који се финансира од стране Европске уније “Заустављање насиља и дискриминације над женама на западном Балкану и у Турској: Интегрисане политике, инклузивна партнерства“, а имплементиран од стране УН Жене.