Нова метода у лечењу акутних и хроничних рана ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 27 март 2018 10:41
Величина слова

У Општој болници Кикинда од недавно се као научно доказана и проверена, примењује нова здравствена техника одобрена решењем Министарства здравља – лечење акутних и хроничних рана принципом негативног притиска (VAC metoda).

Лечење комплексних  акутних и хроничних рана овом методом има значајне предности у односу на конзервативни начин превијања и може се примењивати на нивоу целе установе, а до садa је углавном примењивана на хирургији.

Одељење дерматовенерологије Опште болнице Кикинда  је прво одељење у Србији које је почело с применом VAC методе. Комисија за процену здравствених технологија у Министарству здравља утврдила је да је нова здравствена процедура научно прихватљива, безбедна , квалитетна  и потврђена у пракси других, високо развијених земаља, те да се као таква може примењивати у Општој болници Кикинда.

 

„Важно је истаћи да је реч о неинвазивној активној терапији која користи контролисан, локализован негативни притисак, те тако поспешује залечење рана“,  нагласио је начелник  др Синиша Јолић, специјалиста дерматовенерологије и ангиологије.

У протеклих неколико месеци применом ове методе успешно је лечено 20 пацијената.  По речима др Јолића, у плану је и оснивање Јединице за лечење хроничних рана при одељењу дерматовенерологије, чиме би се Општа болница Кикинда позиционирала као лидер у Србији, с обзиром да ниједна здравствена установа у Србији нема посебну јединицу за ову намену.