Светски дан борбе против меланома ПДФ Штампа Ел. пошта
Aутор текста Administrator   
уторак, 15 мај 2018 12:19
Величина слова

Сваке године у свету од рака коже оболи више од 200 хиљада људи. Меланом се убраја међу десет најчешћих малигних тумора у многим европским земљама.

У Србији овај тумор годишње се дијагностикује код  500 новооболелих. Меланом је најагресивнији од свих тумора коже јер се врло брзо шири и захвата друге органе. Његово рано откривање и правовремена хируршка интервенција омогућавају изчлечење и дуже преживљавање. У Европи најчешће од меланома обољевају жене док је у Србији овај тумор заступљенији код мушкараца.

Најчешће се јавља код особа старости између 40 и 60 година. Већина меланома настаје на здравој кожи, а само 20-50% настаје из претходног младежа. Последњних година међу оболелима је све више младих, а то је последица недовољне заштите од УВ зрачења и изостанка превентивних прегледа.

 

Све здравствене установе у Војводини Светски дан борбе против меланома обележиће наредних десет дана организовањем  бесплатних превентивних прегледа младежа и коже, едукацијама о самопрегледу коже, али ће пацијенте саветовати и о спровођењу заштите од сунца.