НАЦИОНАЛНИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА – 31. ЈАНУАР

Светска здравствена организација указује на то да више од 7 милиона људи сваке године умире због коришћења дувана, од чега је 890.000 смртних случајева повезано са изложеношћу дуванском диму, а не директном употребом дувана.

Око 3/4 пунолетних грађана Србије, пушача и непушача, изложено је дуванском диму у кући или на местима на које излазе, а 34% на послу, упркос забрани пушења на радном месту.

Не постоји безбедан ниво излагања дуванском диму. Само окружење 100% без пушача може да заштити људе од штетног дејства састојака дуванског дима, јер изложеност истом узрокује бројне озбиљне болести као што су рак плућа, инфаркт срца, мождани
удар, настанак и погоршање астме и других обољења дисајних органа.

Деца изложена дуванском диму чешће оболевају од запаљења респираторних путева имају тешкоће у учењу и поремећај пажње.

Ове године, Национални дан без дуванског дима обележава се под слоганом “Заштитимо се од дувана” и посебно наглашава опасност којима су непушачи, нарочито деца, изложени при пасивном удисању дуванских штетности.

Здравствене установе на територији Војводине, разним едукативним активностима о штетностима пушења, превенцији и одвикавању, обележиће овај значајан датум.