Доц. др Зоран Гојковић обратио се на стручној конференцији „Заштита жртава сексуалног насиља у Републици Србији“

У оквиру конференције представљено је успешно успостављање рада седам пилот центара за жртве сексуалног насиља у седам градова, при здравственим установама у АП Војводини, али и други постигнути резултати након две године реализације пројекта.

Један од првих центара за жртве сексуалног насиља основан је на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине, док је преосталих шест центара основано у шест Општих болница у Покрајини. Центри за жртве сексуалног насиља су прве службе ове врсте у Републици Србији и омогућавају постизање боље заштите жртава сексуалног насиља, захваљујућу успостављану мултисекторске сарадње између здравственог сектора, правосуђа, полиције, центара за социјални рад и цивилног сектора, као и успостављању нових услуга психосоцијалне и правне подршке жртвама.

„На овај начин, за жене жртве сексуалног насиља, добијамо квалитетније и максимално унапређене, не само здравствене услуге, него по први пут и специјалне услуге са психосоцијалног и правног аспекта“, истакао је доц. др Гојковић.

Одржавањем конференције, Покрајински секретаријат за здравство придружио се обележавању глобалне кампање „16 дана активизма у борби против насиља над женама“ која је почела 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама, а завршава се 10. децембра на Међународни дан борбе за људска права.