Заједничком седницом и закључцима ресорни одбори Скупштине АП Војводине обележили Европску недељу превенције рака грлића материце

 

Европска недеља превенције рака грлића материце обележава се од 22. до 28. јануара, под слоганом “Дан за здравље”, а циљ је подизање свести жена о начинима превенције. Према статистичким подацима, у нашој земљи се сваке године у просеку региструје више од 1.2оо новооболелелих жена, док преко 4оо жена изгуби живот од те врсте рака. Република Србија се по броју умрлих, налази на чак другом месту у Европи, одмах после Румуније, речено је на седници.
Представљене су препоруке Европске асоцијације за рак грлића материце као и мере и активности које се на подручју Републике Србије и АП Војводине предузимају на информисању, едукацији, промоцији и спровођењу мера за очување репродуктивног здравља и за коришћење доступних мера превенције.
Једна од ефикасних мера правенције, јесте имунизација против хуманог папилома вируса и та интервенција је исплатива, посебно у земљама где су ресурси ограничени, учесталост ХПВ инфекције висока, а обухват превентивним прегледима низак. Имунизација не искључује потребу за обављањем превентивних прегледа, будући да постојеће вакцине не штите од свих типова ХПВ, а важно је и знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити, јер добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80 одсто случајева, наглашено је у дискусији.
Поред боље информисаности, указано је и на потребу стварања бољих услова за превенцију и лечење, где је акценат стављен на бесплатну имунизацију и на предложене измене Закона о здравственој заштити којима је предвиђено обједињавање примарне и секундарне здравствене заштите.

Основна порука јавности и свим женама јесте да је рак грлића материце малигна болест која се може спречити, због чега је у Европској недељи превенције рака грлића материце и са заједничке седнице упућен апел јавности и свим женама, пријатељицама, мајкама, сестрама и ћеркама да размишљају о свом репродуктивном здрављу и да у току године одвоје “дан за здравље”, када ће посетити свог лекара и искористити неку од доступних могућности превенције, нагласили су на седници председници два ресорна скупштинска одбора, Ана Томанова Маканова и др Предраг Матејин.
У циљу подизања свести жена о овој болести, указивања на важност и значај доступних мера превенције, редовних лекарских прегледа, препоручене имунизације и примене других облика заштите у нашој земљи, одбори су на седници донели следеће закључке:

•У циљу спречавања обољевања и умирања од рака грлића материце, неопходно је увођење и спровођење имунизације обухватом од најмање 70 одсто у дужем временском периоду;
•Неопходно је спровести скрининг на читавој територији АП Војводине и Републике Србије.

Поменути закључци представљају допринос Одбора за здравство, социјалну политику, рад, демографску политику и друштвену бригу о деци и Одбора за равноправност полова, покрајинских поосланица и посланика и стручне јавности, у циљу спречавања обољевања и умирања од рака грлића материце, поручено је са данашње седнице.