Клинички центар Војводине једина здравствена установа у региону са најсавременијом опремом

„Заједничким снагама Секретаријата за здравство, Секретаријата за високо образовање и Клиничког центра Војводине данас ћемо уручити донацију у виду дигиталног микроскопа, који ће пре свега значити добробит за све пацијенте Клиничког центра. Такође, ова донација је веома важна и када је реч о развоју научноистраживачке делатности и високог образовања. Ово је континуитет у погледу финансирања у здравству од стране Покрајинске владе, будући да смо у претходном периоду издвојили велика средства за ревитализацију здравствених установа на територији АП Војводине“, рекао је Милошевић.

Вршилац дужности директора Клиничког центра Војводине, проф. др Петар Сланкаменац захвалио се Покрајинској влади на овој изузетно вредној донацији, као и на појачаној пажњи и бризи за Клинички центар.
„Добили смо један моћан апарат, којег нема у окружењу и поносни смо, јер сада можемо да радимо висококвалитетне анализе и прегледе код свих патохистолошких узорака, којих није мали број. На годишњем нивоу таквих анализа је око 40.000, што значи да са овим оптичким микроскопом можемо радити боље и далеко квалитетније, а имамо и прилику да покажемо целом региону да смо у неким стварима лидери“, истакао је Сланкаменац.
Покрајински секретар Гојковић истакао је да Клинички центар Војводине није само здравствена установа, него и високообразована установа у склопу које функционише и Медицински факултет у Новом Саду, а да је данашња донација само један од многобројних пројеката које заједнички раде оба секретаријата.
„Цена апарата који је дониран од стране Секретаријата за високо образовање је око 78.000 евра. У згради патологије у којој је смештен овај апарат, заједничким пројектом Покрајинске владе, Медицинског факултета и  Клиничког центра Војводине у претходних шест месеци урађена је комплетна реконструкција и адаптација Центра за патологију, у коју је уложено 20 милиона динара“, рекао је Гојковић и додао да је резултат тог улагања најсавременији објекат у коме се налази патологија Клиничког центра Војводине.
Vision Tek је дигитализовани оптички микроскоп, који поседује аутоматски систем за манипулацију узорака, као и софтвер који патолозима мења начин рада, јер га чини значајно бржим. Такође, оптички микроскоп је повезан са целим светом, а преко његове базе може се тражити потврда мишљења од колега из било ког краја света. Приликом рада није потребно присуство патолога крај апарата, с обзиром на могућност да узорке посматра на свом таблету или паметном телефону, где год да је, па чак и да управља микроскопом.