Милићевић: Улагање у здравство јесте стратешко опредељење Покрајинске владе

Потпредседник Милићевић изразио је уверење да је овим стратешким издвајањима учињен значајан искорак да се надокнади вишегодишње недовољно улагање у здравство.

Међу највећим инвестицијама, Милићевић је издвојио реконструкцију интернистичког блока у Општој болници Панчево, изградњу нове зграде Хитне помоћи у Новом Саду, набавку магнетне резонанце за Дечју болницу и изградњу објекта у којој ће бити смештена, опремање ангио-салама општих болница у Зрењанину, Суботици и Сомбору, као и за израду пројекта комплетне реконструкције зграде Поликлинике Клиничког центра Војводине, у коју није озбиљније улагано од 1985. када је отворена.

„Важни су апарати, медицинска опрема, уредни и чисти објекти у клиникама и болницама, али су можда најважнији људи који пружају здравствене услуге. Храбри најава председника Вучића и премијерке Брнабић да ће до краја године бити повећане плате у здравству. И у Покрајинској влади ћемо разговарати који су то начини и модели да покушамо додатно да стимулишемо рад људи у здравственом сектору, као што су могућност едукације и примене знања, што би их определило да остану у својој земљи“, поручио је потпредседник Покрајинске владе.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић је навео да су са 262 милиона динара колико је данас расподељено на основу јавног конкурса, обезбеђени нови дијагностички радиолошки центар за болнице у Врбасу и Сенти, припрема се пројектна документација за комплетну реконструкцију болнице у Сенти, завршава се климатизација и опремање полуинтензивног и интензивног дела операционих сала у болници у Сремској Митровици, Департман бање у Бездану опште болнице у Сомбору добиће нови бањски бунарски и базенски комплекс, Дечја болница завршава своје спољашње уређење и добија противпожарно степениште, затим на Институту за онкологију у Сремској Каменици биће реконструисано интерно одељења и изграђен нови дијагностички објекат за магнетну резонанцу.

„Највише средстава на овом конкурсу добио је Клинички центар Војводине, као највећа здравствена установа на територији Војводине и, нажалост, установа која има најлошију инфраструктурну ситуацију. Крећемо у комплетну реконструкцију Клинике за абдоминалну и трансплатациону хирургију, радићемо одељење интензивне и полуинтензивне неге Клинике за инфективне болести, завршавамо Клинику за гинекологију, урадиће се нови терапеутско-базенски комплекс за рехабилитацију, као и комплетна канализациона реконструкција, a Клинички центар Војводине коначно прикључујемо на градску топлану“, навео је доц. др Гојковић.

У Клиничком центру Војводине у току је припрема нових пројеката за следећи период, а то су израда планске пројектне документације за реконструкцију Клинике за очне болести, реконструкцију Клинике за урологију, Клинике за максилофацијалну хирургију, Клинике за  пластичну хирургију, Клинике за анестезију и интезивну терапију, Клинике за васкуларну хирургију, као и Клинике за неурохирургију. Упоредо са тим, ради се на изради документације за реконструкцију и адаптацију комплетне Клинике за интерне болести.

У КЦВ тренутно су радови на Клиници за ортопедску хирургију и трауматологију и на Клиникици за оториноларингологију. Завршени су партерно уређење и паркинзи, део фазе 1 Клинике за инфективне болести, фазе 1 Клинике за неурологију, а ускоро се креће у адаптацију фазе 2 Клинике за неурологију, као и у поступак јавне набавке за реконструкцију судске медицине и израду новог пријемног одељења болнице.

 

Такође се на  сва три института у Сремској Каменици интензивно ради на инфраструктурноj обнови. Завршено је Одељење полуинтензивне неге и дневне болнице на Институту за плућне болести, као и приступни и  евакуациони путеви Одељења зрачне терапије.

 

Што се тиче инфраструктурних радова у другим здравственим установама у Војводини, секретар Гојковић подсетио је на то да се завршава Специјална болница у Белој Цркви, да су у току последњи радови у Општој болници Панчево, да је завршено Одељење психогеријатрије ковинске болнице и да је завршена климатизација зрењанинске болнице у којој се управо ради и нови кров. За опште болнице у Сомбору и Суботици у току је израда планске документације, за комолетну реконструкцију тих установа.

Покрајински секретар за здравство је изнео да се наставља са улагањима у овој области у целој Војводини и да практично не постоји ни један објекат здравственог система у Војводини у коме се тренутно нешто инфраструктурно не ради.

{youtube}b3RAB5TeLvI{/youtube}