Мировић: Војводина први пут добила најсавременији медицински апарат – икс нож

„Први пут здравствени систем Војводине добио је најсавременији медицински апарат – икс нож, који ће обезбедити најбоље услове дијагностике и лечења пацијената од онколошких обољења“, изјавио је данас председник Покрајинске владе Игор Мировић након обиласка новоотвореног објекта „Каменица 3 са ПЕТ центром“.

Реч је о завршеној првој фази изградње објекта површине 2.500 квадратних метара, у коме је у току инсталирање медицинске опреме, чију је набавку помогла Влада Републике Србије. Вредност ових радова износи више од 975,3 милиона динара.

„Заједничким радом Владе Србије, Министарства здравља и Покрајинске владе, у планираном року завршили смо радове на изградњи овог објекта, који је у саставу Института за онколошке болести. Овде смо демонстрирали заједништво и са запосленима на нашим институтима, који раде са пацијентима са најтежим обољењима. Они су и у условима вируса ковид 19 успели да одрже рад Института, а данас смо заједнички дочекали икс нож – нови стандард за Војводину“, изјавио је председник Мировић и додао да се у наредних десетак дана очекује и долазак новог ПЕТ скенера.

Он је подсетио на то да су до пре седам-осам година пацијенти путовали на зрачење аутобусом у Кладово, као и да није било довољно ЦТ скенера у регионалним болницама, ни магнетних резонанци, да је на Институту за кардиоваскуларне болести била исправна само једна ангио-сала, а да је данас слика потпуно другачија јер их има широм Војводине.

„За кратко време, уз огроман труд мојих сарадника и помоћ Владе Србије, успели смо да променимо околности под којима се пацијенти оболели од онколошких болести лече – набавком нових медицинских апарата као што су акцелератори. Сада су четири у функцији и више нема листе чекања, набављен је икс нож, спект апарат и нови ПЕТ скенер, и то је важна вест за целу нашу земљу која показује да имамо континуитет улагања у здравствени систем. Поставили смо нови стандард који значи спас за многе људе“, навео је Мировић.

Према његовим речима, настављају се радови на фази два, последњој у оквиру изградње овог објекта, који ће имати нове четири етаже, намењене за сва три института у Сремској Каменици.

Председник Мировић најавио је, такође, да је у плану изградња гараже и новог паркинга у оквиру институтског комплекса.

С обзиром на то да у Војводини годишње од тумора оболи око 11.000 људи, а око 6.000 њих изгуби живот од онколошких болести, и да више од 25 година није било значајнијег повећања просторних капацитета, изградњом овог објекта потребе Института за онкологију у наредним деценијама биће задовољене.

Министар здравља Златибор Лончар рекао је да је ово велики дан за српско здравство и за све грађане Војводине, али и за медицинске раднике који сада имају најсавременије услове за рад.

„Доказано је да снови и обећања могу да се испуне. Војводина је на овај начин заокружила важан инвестициони циклус у здравству“, рекао је Лончар истакавши да је то највећим делом урађено захваљујући ангажовању председника Покрајинске владе Игора Мировића.

Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство Зоран Гојковић захвалио је свим здравственим радницима у Војводини који су, како је истакао, доказали да је брига за здравље највећи патриотизам.

„Покрајинска влада показала је у протеклих шест година да јој је приоритет унапређење здравственог система обезбедивши грађанима Војводине најбоље услове лечења“, истакао је Гојковић.

„На данашњи дан, 20. март, када обележавамо Национални дан борбе против рака дојке, обилазимо овај нови објекат у коме је инсталиран икс нож и који је лидер у лечењу онколошких болести. Војводина и цела Србија имају чиме да се поносе када је реч о унапређењу здравствене заштите и радиотерапијској опреми“, изјавио је директор Института за онкологију Зоран Радовановић.