Обележена 78. годишњица добровољног давалаштва крви у Војводини

У години када Завод за трансфузију крви Војводине слави 78. годишњицу постојања, наша покрајина има 29.000 редовних добровољних давалаца крви и 54.000 јединица прикупљених на годишњем нивоу, што готово у целости покрива потребе здравствених установа у Бачкој, Банату и Срему.

Прикупљене јединице крви у највећој мери користе се за хируршке програме, као и за лечење хематолошких и онколошких пацијената. Међутим, честе су и ситуације када је хитно да се прибави велики број јединица у кратком временском року и зато је потребно непрестано подстицати људе на такав хумани чин.

„Без добровољних давалаца крви било би немогуће пружити одговарајућу здравствену заштиту грађанима, тако да њихова дела дословно спасавају животе. Нужно је анимирати што већу популацију на овакав чин и пронаћи што адекватнији облик пажње и поштовања према хуманима који несебично помажу онима којима је помоћ најнеопходнија“, казао је потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за здравство проф. др Зоран Гојковић приликом обележавања годишњице рада Завода за трансфузију крви Војводине.

Професор Гојковић је нагласио да је Покрајинска влада у претходном периоду обезбедила најмодернију опрему, као и посебна наменска возила за потребе Завода за трансфузију крви, помоћу којих се прикупља крв за здравствени систем Војводине, те да предстоји реконструкција и доградња објекта Завода, пошто се завршава пројектно-техничка документација.

У знак захвалности за подршку акцијама које спроводи Завод за трансфузију крви Војводине, данас су појединцима, општинским организацијама Црвеног крста, компанијама, школама и факултетима у Холу Покрајинске владе уручена признања уз обостране жеље да добровољних давалаца крви буде што више.