Обележен почетак радова на изградњи новог објекта Дечије болнице за магнетну резонанцу

 

Он је најавио заједничку активност са компанијом НИС и другим друштвено одговорним компанијама у прибављању пратеће опреме за МР.

Тендер за куповину је завршен и МР апарат ће бити испоручен одмах након изградње новог објекта у оквиру болнице, у коме ће бити адекватно смештен.
На овај начин ће Дечија болница у Новом Саду, као једина терцијарна здравствена установа у којој се лече деца и омладина до 18 година из целе Војводине, први пут добити МР која је намењена искључиво за децу.

Колико је значајна набавка магнетне резонанце говори податак да се на Институту годишње хоспитализује око 13.000 деце и обави око 130.000 прегледа. Сваке године, за око 2.000 пацијената потребно је обавити преглед и дијагностику магнетном резонанцом.

Председник Мировић је изјавио да у Србији свега 15 одсто становништва је млађе од 15 година, и да се, како је рекао, суочавамо са највећим проблемом у историји, а то је проблем наталитета.
„Зато је оснаживање институција које брину о деци и њиховом здрављу приоритет, и зато ћемо на томе радити и у наредним годинама“, рекао је председник Мировић.

Према речима в.д.директорке Дечије болнице Јадранке Јовановић-Привродски, досадашња дијагностика магнетном резонанцом за пацијенте Дечије болнице обављала се у Институту за онкологију у Сремској Каменици и у Клиничком центру Војводине.

На данашњој свечаности, компанија НИС уручила је донацију Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, вредну више од 16 милиона динара за набавку савремене медицинске опреме.

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је да је трајно опредељење и део стратегије НИС-а чинити добра дела за заједницу и друштво у целини.

Данашњем догађају присуствовали су и потпредседник Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић.