Покрајинска влада интензивније у борби против рака дојке

Нажалост, још увек се највећи број жена јавља на преглед када болест узнапредује и када су шансе за излечење веома мале.

Најзначајнија метода у раном откривању тумора дојке јесте мамографија, а када се открије на време, излечив је у преко 90 одсто случајева.

Због тога је Покрајинска влада пре две године покренула пројекат „Прва мамографија“, с циљем да се женама, првенствено у мање насељеним срединама, снимање покретним мамографом омогући бесплатно, без упута и без заказивања.

 

 

За две и по године, колико траје пројекат, прегледано је више од 8.000 жена, а код њих 66 је, нажалост, потврђен карцином дојке. Само у овој години, за непуних шест месеци, откривена су 22 случаја.

За првих годину дана рада једног мамографског возила, више од 75 одсто жена је изјавило да је први пут било на оваквом прегледу, а као основни разлог за то навеле су доступност снимања управо у њиховом месту.

Имајући то у виду, Покрајинска влада већ следеће године набавила је још један покретни мамограф. За две и по године, колико се одвијају мамографска снимања, издвојено је више од 76,5 милиона динара за куповину и опремање два возила са мамографским уређајима, пратећу дијагностичку и информатичку опрему, перманентну едукацију, енергенте и остале материјалне трошкове.

Сви прегледи се организују уз подршку домова здравља, Универзитетског клиничког центра Војводине и Института за онкологију Војводине.

Мамографи су до сада обишли 13 општина у Војводини, а тренутно се један покретни мамограф налази у Алибунару, док је други у Новом Кнежевцу.

Поводом Међународног дана борбе против рака дојке, овог викенда зграда Покрајинске владе осветљена је ружичастом бојом, као знак подршке свим женама које се боре с тумором.