Почео први конгрес палијативне медицине Србије

У згради Ректората Универзитета у Новом Саду почео је Први конгрес палијативне медицине Србије који окупља преко 40 специјалиста из више медицинских грана, како из Србије, тако и из бројних других земаља. Циљ првог таквог когреса јесте интеграција палијативног збрињавања у лечење оболелих од малигнитета, неуролошких и плућних болести.

Палијативно збрињавање представља релативно нови концепт модерне медицине, а према проценама Светске здравствене организације, сваке године око 57 милиона људи има потребу за палијативним збрињавањем. Ова грана медицине у Србији је у развоју, а последња деценија је обележила и значајан искорак у унапређењу овог вида лечења и неге.

Универзитетски клинички центар Војводине (УКЦВ) постао је прва терцијарна здравствена установа у Србији која је почела са организованим палијативним збрињавањем пацијената у некадашњој ковид болници на Мишелуку. Тамо је од августа већ хоспитализовано 55 пацијената и њима се пружа адекватна медицинска услуга, а то су најрањивије категорије болесника, односно пацијенти оболели од неизлечивих болести, док се истовремено пружа и неопходна подршка њиховим породицама, а све у складу са најновијим светским стандардима.

„Увођењем нових делатности у оквиру УКЦВ-а, Покрајинска влада наставља континуитет улагања у подизање квалитета пружања медицинских услуга грађанима Војводине, јер ће се на овај начин значајно побољшати, како дијагностика и лечење, тако и превенција тешких болести, од којих, нажалост, све већи број људи оболева”, казала је на отварању конгреса помоћница покрајинског секретара за здравство др Снежана Бојанић.

Конгрес који организује Институт за плућне болести Војводине управо ће послужити домаћим специјалистима и њиховим колегама да се додатно повежу и размене искуства из области медицине која завређује све већу пажњу и нужну додатну едукацију кадра на глобалном нивоу.