СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА

Према проценама Светске здравствене организације очекује се да ће  до 2032.године у свету од рака оболети 25 милиона људи.  Око 30% свих смртних исхода од малигних болести последица је пушења, прекомерне телесне тежине, неправилне исхране, недовољне физичке активности и конзумације алкохола. У Србији се годишње дијагностикује око 36.000 нових случајева малигних болести, док од рака умре више од 20.000 људи. Мушкарци највише оболевају и умиру од рака плућа, дебелог црева и простате, док се код жена малигна болест најчешће дијагностикује на дојци, грлићу материце, дебелом цреву и плућима. На више од 80% свих тумора могуће је утицати смањењем фактора ризика, као и раним откривањем  болести.

ВОЈВОДИНА У БОРБИ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
Рак  дојке се, нажалост, код 70% жена открива у касној фази, када је болест већ узнапредовала и када постоје метастазе, чиме је и крајњи исход лечења поражавајући. Међутим, женама које се јављају на превентивне прегледе и којима се рак дојке дијагностификује у почетној фази, шансе за излечење су чак до 98%.
С обзиром на то да је узрок рака дојке и даље непознат, од суштинске је важности да се ова болест на време открије.  У нашој земљи већ неколико година спроводи се Национални скрининг мамографијом и намењен је женама од 50-69 година . Резултати, нажалост показују да се на те прегледе још увек веома мали број жена одазива.
У Аутономној покрајини Војводини додатни проблем представља и то што од рака дојке све више оболевају жене млађе од 50 година, али и чињеница да су жене у сеоским средима удаљеније од центара где је могуће обавити мамографски преглед.
Због тога, Покрајински секретаријат за здравство ове године започиње посебан програм скрининга, који ће омогућити свим женама у Војводини да обаве мамографски преглед. Цео пројекат финансираће Покрајинска влада, а спроводиће се у сарадњи са локалним самоуправама и Домовима здравља. Планом је предвиђен континуиран обилазак целе територије Аутономне покрајине Војводине, али ће приоритет бити сеоска подручја и мање насељена места, која су удаљена од већих градова где постоје мамографи.
Тим поводом, данас је потписан уговор о куповини покретног мамографа Покрајинске владе са Клиничким центром Војводине, који ће бити координатор активности пројекта.