Iz oblasti društvene brige o deci


Kad se isplaćuje novčana pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete koju isplaćuje Autonomna pokrajina Vojvodina?

Ova novčana pomoć se svakog meseca isplaćuje počevši od 25-og u mesecu u skladu sa prilivom tekućih sredstava u Budžet Autonomne pokrajine Vojvodine.


 

Da li Pokrajina i dalje isplaćuje roditeljski dodatak za prvo dete?

Ne. AP Vojvodina više ne isplaćuje roditeljski dodatak za prvo dete koji je u vreme postojanja ove mere iznosio 30.000,00 dinara i koji je majkama isplaćivan jednokratno i od 01.01.2013. godine isplaćuje samo novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete u iznosu od 288.000,00 dinara, a ova novčana pomoć se isplaćuje u 24 jednake mesečne rate, odnosno po 12.000,00 dinara mesečno.


 

Da li imam pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete koju isplaćuje Autonomna pokrajina Vojvodina ako je moje treće dete po redu rođenja starije od dve godine?

Ne. Zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici za treće dete sa potrebnom dokumentacijom podnosi se najkasnije do navršene prve godine života deteta, opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva.


 

Da li to što imam pravo na roditeljski dodatak za treće dete od Republike Srbije isključuje moje pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete koju isplaćuje AP Vojvodina ili mogu da ostvarim oba pomenuta prava?

Imate pravo da ostvarite obe vrste pomoći, odnosno obe vrste novčanih davanja jer je pravo na republički roditeljski dodatak utvrđeno i regulisano republičkim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom dok je pravo na novčanu pomoć porodici u kojoj se rodi treće dete mera propisana pokrajinskom Odlukom o ostvarivanju prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se treće dete. Takođe, za ova dva prava su predviđeni i različiti rokovi za podnošenje zahteva radi ostvarivanja istih i to: za republički roditeljski dodatak, zahtev za ostvarivanje prava na roditeljski dodatak sa potrebnom dokumentacijom se podnosi najkasnije do navršenih šest meseci života deteta dok se zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici za treće dete sa potrebnom dokumentacijom podnosi najkasnije do navršene prve godine života deteta. Oba zahteva sa svom potrebnom dokumentacijom neophodno je dostaviti opštinskoj, odnosno gradskoj upravi u kojoj je prebivalište podnosioca zahteva.


 

Dobila sam blizance i to su mi treće i četvrto dete po redosledu rođenja- da li mi od Pokrajine pripada samo 288.000,00 dinara za treće dete ili dobijam neka sredstva i za svoje četvrto dete?

Pripašće vam isti iznos i za četvrto dete jer je Odlukom o ostvarivanju prava na novčanu pomoć porodici u kojoj se treće dete predviđeno da se u slučaju kada se u prvom porođaju rodilo troje ili više dece, trećim detetom se smatra treće i svako naredno dete rođeno u tom porođaju. Nadalje, u slučaju kada se u drugom porođaju rodi dvoje ili više dece, trećim detetom se smatra treće dete prema redosledu rođenja i svako naredno dete rođenja u tom porođaju, a u slučaju kada majka koja ima dvoje dece u sledećem porođaju rodi dvoje ili više dece, sva deca rođena u tom porođaju smatraju se trećim detetom.            U svim pomenutim slučajevima, isplata novčane pomoći izvršiće se za svako rođeno dete u tom porođaju, u iznosu utvrđenom za treće dete.