Завршна конференција пројекта „Заустави-Заштити-Помози“

Центри су смештени у општим болницама у Суботици, Сомбору, Зрењанину, Вршцу, Кикинди и Сремској Митровици, као и Новом Саду, на Клиници за гинекологију и акушерство Клиничког центра Војводине.

Сви Центри опремљени су неопходном опремом, а око 3000 представника здравственог сектора, пружаоца психосоцијалне подршке, правосуђа и полиције, обучени су о томе како да поступају са жртвама сексуалног насиља.

Говорећи о чињеници да друштво генерално клизи у правцу у коме има много више насиља него што је то био пре случај, посебно кад се ради о сфери родно заснованог насиља, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор истакао је да једини одговор на ту појаву мора бити институционалног карактера, као и да данашња конференција представља институционални одговор и корак даље у стварању мреже пружања подршке и помоћи жртвама. Зато је за решење овог проблема, како је рекао председник Пастор, неопходан заједнички рад социјалних и здравствених установа, тужилаштва, полиције и медија.

 

Овакав модел Центра за жртве сексуалног насиља јединствен је и применљив, не само у Србији, него и у региону, јер ставља жене, жртве сексуалног, родно заснованог насиља у центар пажње.

Од оснивања Центара, помоћ и подршку затражило је 95 жена, жртава сексуалног насиља и узнемиравања.