НАЦИОНАЛНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ

 

Рак  дојке се, нажалост, код 70% жена открива у касној фази, када је болест већ узнапредовала и када постоје метастазе, чиме је и крајњи исход лечења поражавајући. С обзиром на то да још увек нису откривени или до краја разјашњени сви узроци настанка овог тумора, примарна превенција није довољна. Зато је важно њено рано откривање, односно секундарна превенција.

Осим што је у односу на просечну регистровану стопу оболевања од малигних тумора дојке у Србији, виша стопа оболевања регистрована у Војводини, у покрајини додатни проблем представља и то што од рака дојке све више оболевају жене млађе од 50 година, али и чињеница да су жене у сеоским средима удаљеније од центара где је могуће обавити мамографски преглед.

Због тога, Покрајински секретаријат за здравство ове године започиње посебан програм скрининга, који ће омогућити свим женама у Војводини да обаве мамографски преглед. Планом је предвиђен континуиран обилазак целе територије Аутономне Покрајине Војводине, али ће приоритет бити сеоска подручја и мање насељена места, која су удаљена од већих градова где постоје мамографи.

Поводом Националног дана борбе против рака дојке покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић примио је у Покрајинској влади медицинску сестру Дома здравља Нови Сад и оснивача Асоцијације за унапређење здравља Весну Имброњев и честитао јој на признању које је добила за изузетан допринос у борби против рака дојке. Ово је први пут да такву награду добија медицинска сестра и то из Војводине. У последњих десет година Весна Имброњев је о правилној техници самопрегледа дојки едуковала преко 17 хиљада жена.

У знак подршке борби против рака дојке, Национални дан обележава се у многим здравственим установама у Војводини.