Светски дан срца – 29. септембар

 

До пре годину дана највећи проблем у покрајини представљало је то што су се сви срчани болесници упућивали у Институт за кардиоваскуларне болести у Сремској Каменици. Куповином три ангио сале у Сомбору, Суботици и Зрењанину за непуних годину дана у њима је обављено преко 1000 коронографија.

Постојањем више функционално оспособљених кардиолошких јединица на простору целе покрајине срчаним болесницима пружа се савремено лечење срчаног удара које укључује брзе интервентне процедуре и уградњу коронарног стента. На тај начин спашавају се људски животи, а евидентне су уштеде у лечењу кардиоваскуларних болести.

Поводом Светског дана срца, под покровитељством Покрајинског секретаријата за здравство, сва  44 Дома здравља и 9 општих болница на територији Војводине обављаће бесплатне превентивне прегледе становништва на кардиоваскуларне ризике (клинички преглед, БМИ, крвни притисак, ЕКГ и одређивање шећера у крви ) у преподневним сатима, на различитим локацијама у њиховим срединама.

У знак подршке овој манифестацији и борби против болести срца и крвотока као најчешћој болести у Војводини, зграда Покрајинске владе је од среде осветљена црвеном бојом.