Више од 600 милиона за опрему и реконструкцију болница

– Нешто јавних набавки је у току, а од тога је највећи поступак за набавку три ангио сале за болнице у Суботици, Сомбору и Зрењанину и тај тендер за сада протиче без проблема. Завршен је поступак јавних набавки рендген апарата за Клинички центар Војводине који имају апарат стар 30 година, као и за Дечју болницу чији рендген је стар 40 година. Обезбеђен је рендген за болницу у Кикинди, а више ултразвучних апарата је купљено за болнице у Панчеву и Сомбору и Институт за кардиоваскуларне болести Војводине – наводи др Гојковић и додаје да су набављени респиратори, монитори и апарати за анестезију за скоро све болнице у Војводини.
Клиника за стоматологију у Новом Саду добија дигиталне стоматолошке апарате, а болница у Сомбору комплетну централну стерилизацију. Специјална болница у Старом Сланкамену, у којој леже неуролошки болесници, добија физијатријску опрему.
– На Институту за кардиоваскуларне болести Војводине биће потпуно обновљени кревети и то свих 180 постеља, а добиће и апарат за вантелесни крвоток. Бројни апарати набављени су за Клинички центар Војводине за хирургију, патологију и интерне болести. Такође, два најсавременија ласера и микроскоп добија Клиника за очне болести у КЦВ. Посебно смо поносни на завршетак радова у клиникама за неурологију и психијатрију КЦВ, што је прва обнова ових установа за 50 година. Настављају се и радови у Клиници за гинекологију, нећемо да чекамо пролеће и почиње замена водоводних цеви, као и завршетак одељења патологије трудноће – казао је покрајински секретар.
У Институту за плућне болести Војводине следи реконструкција и обнова два одељења, проширивање полуинтензивне неге уз набавку најсавременије опреме за инвазивни и неинвазивни мониторинг пацијената. Биће опремљен и простор Дневне болнице за пацијенте који су на терапији зрачења. Ту ће бити 20 нових кревета, како би људи након зрачне терапије могли да се заиста одморе, а не да седе у ходницима. Такође, постеље су намењене и пацијентима који живе ван Новог Сада, како би боравили у болници док су на терапији.
– Обезбеђен је новац за потпуну адаптацију и прављење евакуационог излаза, евакуационе рампе и лифта у старим бункерима Института за онкологију Војводине – најављује др Гојковић и додаје да ће у сва три института у Сремској Каменици бити урађен ремонт лифтова.
За зрењанинску болницу је набављена опрема за вешерај, ендоскопи за Специјалну болницу за плућне болести у Зрењанину, а кола за хитну помоћ за Специјалну болницу за плућне болести у Белој Цркви. Ултразвучне апарате, као и опрему за операционе сале и анестезију добијају болнице у Панчеву, Врбасу и Вршцу.

Љубица Петровић “Дневник”

Асфалтирање, озелењавање и нови паркинзи

Партерно уређење Клиничког центра Војводине у потпуности финансира Град Нови Сад и др Гојковић каже да је након две и по деценије поправљен највећи део асфалта и замењена расвета, а у договору са градоначелником Милошем Вучевићем направљена су и решења за паркирање, што је урадио “Паркинг сервис” и озелењавање простора што ће реализовати “Градско зеленило”. Секретар напомиње да је остао неасфалтиран део испред ламела “Б” и “Ц”, јер очекују да ће почети радови на овим објектима. Постоји и воља да се цео комплекс болница Клиничког центра Војводине прикључи на грејање градске “Топлане”.

Уштеде на тендерима
Како наводи Гојковић, на тендерским процедурама су остварене велике уштеде, јер је сва опрема купована по најповољнијим ценама на тржишту. Тако да ће комплетна уштеђена сума бити уложена у нове пројекте.