НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦE

Сваког дана у Србији четири жене оболе од карцинома грлића материце, а једна умре од те болести.
Према доступним подацима Института за јавно здравље Војводине, рак грлића материце је на четвртом месту по учесталости оболевања у Војводини. Сваког дана у покрајини једна жена оболи од тог тумора, а више од 100 у току једне године изгуби битку с опаком болешћу.
Институт за онкологију Војводине годинама је међу најбољим здравственим установама у региону по стандардима које примењује у лечењу карцинома грлића материце, а однедавно, захваљујући средствима Покрајинског секретаријата за здравство, ова установа једина у Србији поседује најсавременије апликаторе за брахитерапију.
Стандардни протокол подразумева да се гинеколошки тумори углавном лече комбинацијом спољашњег зрачења и брахитерапије. Са овим апликаторима скраћује се време зрачења јер пацијенткиње више не морају да иду на спољашњу зрачну терапију, а могуће је озрачити и удаљеније делове тумора.
Рак грлића материце све више се јавља код младих жена и то у последњем стадијуму болести, а тада су и шансе за преживљавање веома мале. Због тога је једна од најважнијих метода у лечењу рано откривање тумора.
Европска недеља превенције рака грлића материце ове године обележава се од 18. до 24. јануара, а основни циљ је подизање свести жена о тој болести и начинима превенције.
Поводом Европске недеље превенције карцинома грлића материце, зграда Покрајинске владе биће током целе недеље осветљена плаво-зеленом бојом.