Epidemija mumpsa u Novom Sadu

     Od sredine januara 2012. godine zdravstvena služba  u Gradu Novom Sadu registruje veći broj obolelih od mumpsa među studentima koji su novogodišnje i božićne praznike provodili u različitim mestima Bosne i Hercegovine. Ovi pacijenti su dali podatak da su u periodu  maksimalne inkubacije ostvarili jedan ili više kontakta sa obolelima od mumpsa  u toku boravka u Bosni i Hercegovini gde je registrovana epidemija ovog oboljenja. Ukupno je do sada u ispitivanju bilo  27 obolelih od kojih su većina  importovani slučajevi (22 obolelih) a petoro pacijenata je ostvarilo kontakt u Novom Sadu.
     Klinička slika je karakteristična za mumps (otok jedne ili obe parotidne žljezde i povišena telesna temperatura). Prema podacima kojima raspolažemo, do sada je hospitalizovana samo jedna osoba. Većina obolelih nije vakcinisana ili nema podatke o vakcinaciji.
     U skladu sa važećim zakonskim propisima kojima je utvrđeno obavezno prijavljivanje kako određenih zaraznih boleati tako i svake epidemije zarazne bolesti, i ova epidemija je prijavljena, bez obzira što je do sada ukupan broj  sekundarnih slučajeva mali.
     Vakcinacija protiv mumpsa je uvedena u program obaveznih vakcinacija u našoj zemlji 1986. godine. Prvo je korišćena morbili-mumps vakcina a od 1993. godine se koristi morbili-mumps-rubeola vakcina. Od 1996. godine ova vakcina se daje u dve doze, prvo u uzrastu od 12 meseci i 12 godina a od 2006. godine, druga doza vakcine je pomerena na predškolski uzrast.
     U prevakcinalnom periodu ovo oboljenje se u Vojvodini održavalo endemoepidemijski i predstavljalo je jednu od najčešćih dečjih zaraznih bolesti. Uvođenjem vakcinacije došlo je do značajnog pada incidencije ovog oboljenja ali se  i dalje povremeno registruju epidemije. Poslednja epidemija mumpsa na području AP Vojvodine bila je u Sremu  2009. godine sa 114 obolelih osoba.
     Zbog pojave mumpsa u Novom Sadu, Dom zdravlja Novi Sad sprovodi reviziju vakcinalnih kartona i nadoknadu propuštenim imunizacija za decu uzrasta od 12 meseci do 14 godina, koja prema važećim zakonskim propisima podležu obaveznoj imunizaciji MMR vakcinom.