Око 300 стручњака из света и земље у Новом Саду размењују искуства у лечењу карцинома плућа

 

 

Покрајинска влада је, како је рекао секретар Гојковић, у претходне две године уложила значајна средства у инфраструктурну обнову болница које лече плућну патологију, у набавку савремене дијагностичке и терапијске опреме, као и у савремене лекове.

Управо зато је Институт за плућне болести Војводине и домаћин највећег европског конгреса пулмолога, као једна од водећих установа за лечење плућних болести у региону.

 

 

 

Подсећајући да је медицина 21. века медицина технологије, покрајински секретар за здравство нагласио је да лекари никад не смеју да забораве оно што је велики учитељ медицине и највећи лекар Хипократ говорио – да је пацијент је центар свега.

„Уколико немамо правилан и добар однос с пацијентима, не учествујемо у њиховом лечењу и немамо емпатију према њиховој болести, без обзира на сву технологију и скупе лекове, крајњи резултат неће бити задовољавајући“, изјавио је Гојковић.

Централно европска конференција о карционому бронха први пут се одржава у земљи, која није чланица европске уније. Стручњаци из света и земље теме скупа усмериће на методе раног откривања карцинома плућа, дијагностичке процедуре и класификацију, молекуларна тестирања, на фармаколошки, хируршки, радиотерапијски и палијативни приступ у лечењу ове болести, а размениће искуства и најновија сазнања о овој теми.