Председник Мировић и секретар др Гојковић обишли Клинике за неурологију и за психијатрију

„У суботу ћемо имати заједничку седницу Владе Републике Србије и Покрајинске владе и једна од најважнијих тема биће изградња „Б“ и „Ц“ блока. У међувремену, успели смо да издејствујемо грађевинску дозволу и што се тиче нас у Покрајинској влади и Клиничког центра Војводине, све је спремно за те радове. Остаје само процедура коју треба да проведу Министарство финансија и Министарство здравља. Средства су од раније опредељена, налазе се у систему задужења Републике Србије – то није ново задужење – из тих средстава већ се ради Клинички центар у Нишу и почеле су припреме за нови Клинички центра у Београду“, изјавио је председник Покрајинске владе.

Мировић је још рекао да ће све клинике које ће остати у функцији након пресељења из старих објеката у нови „Б“ и „Ц“ блок, темељено бити реконструисане. Између осталих, ради се о Интерној клиници, Клиници за неурологију, Клиници за психијатрију, Клиници за инфективне болести и потенцијално и о Поликлиници, као и о једном делу старих објеката који су под заштитом.
У наредних неколико дана, најавио је Мировић, биће формиран технички одбор, који треба да разматра сва друга питања везана за Клинички центар Војводине: урбанистичка решења, имовинска питања, припрему за будуће уређење читавог комплекса Клиничког центра Војводине.
На крају, председник Покрајинске владе Игор Мировић посебно је нагласио да имамо довољно средстава да увек и у сваком тренутку сви апарати у здравственом систему Војводине – раде.
„Више не можемо да дозволимо да апарати ЦТ скенера, магнетне резонанце, рендгена, не раде по више месеци. Кварови се могу предвидети, јер најчешће страдају делови потрошног карактера и који су везани за одређени рок или број употребе самог апарата. За ту намену имамо довољно средстава и за то је потребна само једна ефикаснија организација да би тај систем и опредељење спровели у пракси“, рекао је Мировић.

Покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић рекао је да на згради у којој су смештене Клиника за неурологију и за психијатрију, од како је изграђена 1964. године, осим редовног одржавања, нису изведени никакви грађевински радови.
„Ми смо кренули у овај пројекат реконструкције комплетне Психијатрије, те приземља и првог спрата Клинике за неурологију. Вредност инвестиције у првој фази је 32 милиона динара. Средства је определила Покрајинска влада. Током радова који треба да буду завршени у року од 70 дана по уговору, обе клинике ће нормално функционисати“, рекао је др Гојковић и додао да се овде на годишњем нивоу лечи више од 4.000 пацијената у болничким условима и обави на десетине хиљада прегледа. Гојковић је прецизирао да пројекат у овој фази подразумева замену више од 300 прозора, нове подне облоге чија површина је 2460 квадратних метара, кречење 2.500 квадратних метара, реконструкција 16 санитарних чворова.
Такође, доц. др Зоран Гојковић је рекао да у сарадњи са Заводом за изградњу града, почиње још један пројекат у КЦВ, а то је комплетна реконструкција унутрашњих саобраћајница и електричне расвете у кругу Клиничког центра.
Догађају су присуствовали и в.д. директора Клиничког центра Војводине проф. др Петар Сланкаменац, управник Клинике за неурологију доц. др Жељко Живановић и управник Клинике за психијатрију Клиничког центра Војводине др Борис Голубовић.