Зоран Гојковић: Родно засновано насиље није приватни проблем појединца, него целог друштва

„Основна порука коју желимо да пошаљемо јесте да је насиље недопустиво, да га јасно осудимо, да то није лични и приватни проблем појединца, него проблем целог друштва и свих нас заједно. Наведени пројекат значајно доприноси реализацији обавеза Републике Србије и АП Војводине које проистичу из ратификовања Конвенције Савета Европе против насиља према женама“, поручио је, на отварајућој конференцији пројекта, покрајински секретар за здравство доц. др Зоран Гојковић.
Јединственост пројекта је успостављање рада седам пилот центара за жртве сексуалног насиља у седам здравствених установа у АП Војводине, чиме ће се обезбедити унапређен систем заштите за жене и девојке које су преживеле сексуално насиље и налазе се у процесу изласка из те ситуације.

 

Пројектом су планиране активности које се односе и на унапређење рада мултисекторских тимова и јачање мултисекторске сарадње између здравствених установа, установа социјалне заштите, правосуђа, полиције и цивилног сектора, као и на обуку 1.500 здравствених радника из свих градова и општина у Војводини.
Пројекат је представила заменик покрајинског секретара за здравство мр Иванка Савић, руководитељка пројекта и директорка Центра за подршку женама Кикинда Биљана Степанов. У име донатора присутнима се обратила Милана Рикаиновић, координаторка УН канцеларије за жене у Београду.